Arbusti si pomi nefructiferi

Inainte de cumpararea si plantarea arbustilor si copacilor proprietarul gradinii trebuie sa se gandeasca unde va amplasa viitoarea planta tinand cont de faptul ca solul nu este acelasi in toata gradina.Arbustii sunt de regula nepretentiosi, necesitand din partea gradinarului mai putina munca decat plantele perene spre exemplu acestia sunt mai rezistenti la boli si daunatori decat pomii fructiferi.
Pentru majoritatea arborilor si arbustilor este indicat ca plantarea sa se faca toamna.Cu toate acestea, plantarea poate sa aiba loc si primavara, cu conditia ca solul sa fie dezghetat si uscat.Plantele care sunt livrate in vase din plastic se pot planta pe toata perioada anului.
Plantele cu cetina si plantele verzi tot timpul anului se livreaza in magazine in vase din plastic sau cu radacinile in pamant sustinut de o plasa deoarece trebuie sa asigure un numar mare de radacini capabile sa sustina planta.Acestea trebuie plantate vara tarziu sau toamna devreme, o exceptie de la aceasta regula fiind coniferele, care nu sunt maturizate la acel moment si de aceea se planteaza mai tarziu.
Pentru celelalte categorii ramane un timp scurt in care se poate efectua plantare.Acest timp optim reprezinta perioada dintre toamna si primavara devreme, deoarece in acest interval activitatea organica in interiorul plantelor este ft redusa.
In cazul in care toamna este blanda atunci se recomanda cu precadere in acest anotimp plantarea datorita faptului ca planta incepe deja sa dezvolte radacini.

Pregatirea solului
Majoritatea pomilor necesita un sol afanat pentru  se dezvolta.Acest lucru denota faptul ca nu au nevoie de pregatiri si conditii speciale pentru a creste.O exceptie de la acest fapt o constituie rododendronul si alte plante ce nu suporta solul bogat in calcar.Acestea se dezvolta doar in conditii special de sol.
In cazul solurilor ft bogate in nisip sau argiloase nu se poate evita prelucrarea solului.Acest lucru se imbunatateste prin aducerea la locul plantarii de compost, ingrasamant de grajd fermentat.Balega proaspata nu este indicata in acest sens.
Arborii sau arbustii ce urmeaza sa fie plantati si nu sunt prevazuti cu vase din plastic sau plasa trebuie lasati cateva ore cu radacinile in apa pentru a fi pregatiti de plantare.Inainte de plantare trebuie indepartate prin taiere radacinile deteriorate sau uscate.Se sapa o groapa in care radacinile sa aiba loc suficient loc.Dupa aceea se procedeaza la introducerea pomului in groapa si se acopera acesta cu pamant bogat in nutrient.Dupa acoperirea cu pamant, se procedeaza la batatorirea pamanatului pentru a evita lasarea de locuri cu aer.La sfarsit se uda ft bine si se mai batatoreste inca o data solul.Daca este necesar un arac de sprijin, este bine ca acesta sa fie introdus la inceput pentru a se evita o distrugere ulterioara a radacinilor.

Fertilizarea
Pomii proaspat plantati au necesarul de nutrienti pt prima perioada vegetativa asigurat de pamantul bogat in care au fost plantati astfel incat nu este necesara o fertilizare.Pentru perioada urmatoare primei vegetatii este bine sa li se administreze regulat fertilizanti la intervale nu prea scurte.
Arbustii cataratori trebuie fertilizati mai des.Daca solul nu ofera destule substante nutritive acest lucru se poate recunoaste prin coloritul pal al frunzelor sau caderea acestora.

Udatul
Arborii si arbustii care au radacinile la mare adancime in sol nu necesita cantitati mari de apa nici chiar in cazul secetelor indelungate.In primul an de la plantare acestia necesita udare regulate, mai ales in timpul verii cand cantitatile de apa primate sunt mai mici.Trebuie avut in vedere ca apa sa fie suficienta pt a ajunge la radacini.
Share:

brico365

Romania cadouri

Cumpara Aloe Vera!

Unordered List

StatsCrop