Boli si daunatori

Bolile ce afecteaza gazonul pot strica imaginea acestuia, in cel mai grav caz conducandla nevoia de o noua insamantare.In cele mai multe cazuri este vorba de infectii cu ciuperci ce se dezvolta si se raspandesc foarte rapid in medii umede si calde.Cea mai raspandita dintre ele este asa numitul Mucegai de zapada, care apare in zonele de gazon inundate putand fi identificat dupa pete de culoarea alba sau rosu deschis a gazonului.Mucegaiul de zapada apare initial pe suprafete de gazon de 5 cm in diametru, urmand o extindere rapida pe toata suprafata.
Important- A nu se tunde prea scurt inainte de iarna.
Pe perioada verii, dupa perioade lungi de seceta, gazonul poate contacta diferite boli determinate de ciuperci.Acestea pot fi usor identificate prin petele de diferite culori si forme aparute in gazon.
Combatere: Aceste boli datorate ciupercilor, pot fi tinute sub control prin tunderea regulata a gazonului si prin fertilizari cu continut scazut de azot.
In categoria bolilor ce afecteaza firele de iarba prin schimbarea culorii, se disting patru feluri de boli determinate de ciuperci.Foarte frecventa este formarea in firele de iarba a asa numitei Helminthosporiosen, care se face remarcata prin pete punctiforme, de culoare maro inchis.
Combatere: Gazonul nu trebuie tuns prea scurt si se va fertiliza selectiv.Cel mai bine ar fi daca gradinarul ar fi atent inca de la semanare, la speciile si soiurile cu vulnerabilitate scazuta la astfel de boli.
Sfat- Petele galben-maronii cu margini verzi, deosebit de dense nu reprezinta vreo boala a gazonului, ci sunt provocate de urina cainelui.In acest caz, poate ajuta o udare puternica a zonelor respective.
Combatere: Gazonul trebuie ferit de umiditate excesiva, se administreaza echilibrat ingrasamant si se tunde regulat.
In pamant traiesc larve de melci, omizi, furnici si rame, care pot provoca gazonului diferite daune prin distrugerea radacinilor acestuia creand in gazon locuri goale.Furnicile prefera solurile nisipoase sau pe cele proaspat sapate.Pentru a combate eficient acesti daunatori se folosesc doar insecticide special.
Sfat: Inaintea aplicarii insecticidului, trebuie sa se ia o proba de planta.In functie de rezultatul acesteia, pentru a proteja plantele se recomanda insecticidul necesar.
Daune si mai majore asupra suprafetei de deasupra gazonului o pot provoca cartitele si soarecii.Pentru ca sunt aparate de lege, cartitele nu trebuie sa fie omorate, ci alungate doar.Aceasta se poate face cu ajutorul unor aparate acustice cu frecvente diferite.Teoretic si soarecii pot fi combatuti in acelasi fel, dar pt un succes de durata, de regula, se folosesc capcane sau momeli cu otrava luate de la magazinele specializate.
Parerea majoritara a specialistilor confirma faptul ca ramele nu aduc daune gazonului, ci dimpotriva.Prin deseurile organice pe care le produc ajuta la fertilizarea terenului( acestea trebuie doar imprastiate cu o grebla).
Share:

brico365

Romania cadouri

Cumpara Aloe Vera!

Unordered List

StatsCrop