Trei plante
contra vlaguielii de primavara ori toamna : Busuiocul, Maghiranul si
Rozmarinul combat excelent caderile de energie vitala, intelectuala si
sufleteasca.Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru care nu
exista medicamente….
Ce sa
prescrii pentru moleseala, pentru somnolenta si pentru cascat ? Pentru
indispozitia sufleteasca, indiferenta la soarele de pe cer ? Si totusi,
batranii nostri aveau leac si pentru “lingoarea” de primavara, pe care izbuteau
s-o puna pe fuga cu o ramurica de… busuioc.
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Pretuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, o planta
“de suflet”, care, pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Busuiocul
este un tonic si un energizant cat se poate de potrivit pentru perioada
schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi dintre noi ne confruntam cu caderi
de energie vitala, intelectuala sau sufleteasca. Iata, in continuare, cateva
retete simple, care pun foarte bine in valoare efectul tonic al busuiocului.
- Maceratul la rece de busuioc – este considerat pe drept cuvant un adevarat
elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in
tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina,
frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor
endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un
regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o
accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient este maceratul
obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata
de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta dimineata.
Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta
cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile.
- Pulberea de busuioc – are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii
psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei
de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de
greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un
stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui
actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice.
Mai mult, busuiocul induce si o… traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu,
apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin).
Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul mareste si
capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres.
Faceti in aceasta perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de
patru ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil
ar fi ca pulberea sa fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa
fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei
cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.
Povestea apei de busuioc si a tineretii fara batranete
Povestea adevarata care urmeaza, pe care am auzit-o de curand de la d-l Ioan
Groza – cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare
decat orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului. “Acum ceva vreme, am
cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte tanara si luminoasa,
iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata si fiica, iar cand ea mi l-a
prezentat drept ,,sotul meu”, nu mi-am putut retine un zambet. Dupa ce am
discutat si s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis:
,,Stiu de ce ati zambit cand vi l-am prezentat pe sotul meu. Considerati ca eu
sunt tanara si el batran, dar sa stiti ca intre noi este o diferenta de doar
trei ani”. Zic: ,,Nu se poate, doamna!”. ,,Dar cati ani imi dati?”. ,,Sa tot
aveti 32 de ani sau, hai sa zic, 35 de ani”. ,,Ei bine, am… 65 de ani”. Eu am
inlemnit. ,,Dar cum v-ati mentinut aceasta tinerete?”. ,,In viata mea am mancat
foarte multe cruditati, paine numai neagra, carne foarte putina – chiar de loc.
Dar nu numai cu aceste alimente mi-am mentinut tineretea. Eu, de la 20 de ani,
consum apa cu busuioc. Pun intr-un borcan cu apa trei crengute de busuioc
uscat, iarna si primavara, si verde – vara si toamna. Acest preparat cu
busuioc, pur si simplu imi mentine tineretea.” Si mi-au adus si buletinele,
pentru ca mie nu-mi venea sa cred. ,,Sotul meu bea tuica, iar eu – apa de
busuioc”, mi-a explicat doamna.”
Maghiranul (Majorana hortensis)
Daca ar fi sa alcatuim o trusa de prim-ajutor, care sa fie compusa numai cu
leacuri naturiste, cu siguranta ca aceasta planta – vanduta in mai toate
alimentarele pe post de condiment – nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de
maghiran face minuni. De la prima cana, ne va invada o caldura placuta, dupa
care ni se va destinde, ca prin farmec, intreg corpul si, apoi, aproape fara sa
ne dam seama, stresul si (eventual) suferinta fizica ori psihica vor deveni,
cel putin pe moment, un vis indepartat. Repetat de mai multe ori intr-un interval
scurt de cateva zeci de minute, tratamentul va face sa apara niste mici (si
deloc neplacute) accese de temperatura, in care sistemul imunitar va distruge
cu spor germenii unui potential guturai sau gripe, care in timpul primaverii
lovesc mai perfid ca oricand. Daca aveti dureri de rinichi sau o cistita (lucru
frecvent intalnit atunci cand se raceste brusc vremea), veti vedea cum ele trec
ca prin farmec, iar eliminarea isi va relua fluxul firesc de la primele 4-5
cani de ceai fierbinte. Daca mai adaugam ca tratamentul intensiv cu ceai de
maghiran amplifica exponential procesele de eliminare a toxinelor si a apei in
exces din tesuturi, facandu-ne sa ne simtim usori ca o… zi de primavara,
obtinem un tablou complet al actiunii acestui condiment miraculos. In cazul in
care nu va vine sa credeti toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi sa le
experimentati si va garantam ca nu veti fi dezamagiti. Si, pentru a veni si in
ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat in aceasta perioada, va
punem la dispozitie cateva informatii cu adevarat extraordinare, in ceea ce
priveste dozajul maghiranului.
- Pentru o relaxare rapida si pentru a chema somnul, puneti o lingurita de
maghiran la o cana de apa (indiferent de producator, el se gaseste bine
maruntit, asa incat masuratoarea va fi usoara).
- Pentru a risipi astenia si pentru a va mari capacitatea de efort si
concentrare, mariti doza la 2-3 lingurite de planta la o cana de apa.
- Pentru a alunga depresia si pentru a va induce o stare de buna dispozitie (la
mentinerea careia trebuie dupa aceea sa contribuiti prin efortul propriu de a
gandi pozitiv), luati o super-doza, unica, de 6 lingurite la o cana de apa.
Toate dozele recomandate sunt valabile atat pentru ceai, cat si pentru
maceratul la rece. Maceratul la rece se obtine prin tinerea plantei in apa, la
temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Ceaiul (infuzia) se
obtine prin tinerea plantei in apa clocotita vreme de 15-20 de minute, urmata
de filtrare.
Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice sa nu fie fierte, ci sa fie
folosite ca macerat la rece. Totusi, atunci cand corpul are nevoie rapid de
caldura, cand se urmareste decongestionarea cailor respiratorii, producerea
transpiratiei, intensificarea rapida a proceselor de eliminare etc., se
recomanda ceaiurile fierbinti.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Legenda spune ca, intr-o primavara, o printesa imbatranita inainte de vreme a
primit in dar cateva fire dintr-o planta parfumata. Cu aceasta planta, ea si-a
facut o potiune cu care s-a uns cateva saptamani la rand si – minune! – a
inceput sa intinereasca din zi in zi. Chipul ei si-a recapatat prospetimea si
luminozitatea, zambetul i-a revenit si, asa cum se petrece de obicei in
povesti, a venit un rege sa o ceara de sotie. Aceasta legenda nu precizeaza
daca cei doi au trait sau nu fericiti pana la adanci batraneti, dar ne spune
numele plantei – rozmarinul, originea printesei – Ungaria si denumirea potiunii
magice – “apa ungureasca”. Foarte raspandita in zona de sud a Ardealului, istorioara
este adevarata, iar rozmarinul are, intr-adevar, efecte magice.
Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, aceasta planta, condimentara si
medicinala deopotriva, pare facuta special pentru primavara, iar pentru a va
convinge de acest lucru, va dam in continuare cateva retete special alese
pentru acest sezon.
- Pentru inlaturarea anemiei – condimentati mancarurile (atunci cand sunt
caldute, nu fierbinti) cu mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o
mai buna asimilare a fierului. Acum, in perioada urzicii si a spanacului, este
momentul sa fie imbunatatita capacitatea de asimilare cu ajutorul rozmarinului,
asa incat curele antianemice sa aiba efectul scontat.
- In cazurile de instabilitate emotionala (care este strans legata de
instabilitatea meteorologica) – se recomanda sa luati, pe nemancate, cate o
lingurita de rozmarin maruntit (care se tine sub limba 15 minute inainte de a
fi inghitit). El are efecte psihostabilizante puternice, fara insa a induce
acea stare usor euforica (specifica maghiranului sau busuiocului). Inhalarea
uleiului volatil de rozmarin are acelasi efect salutar de calmare a emotiilor.
- Contra
hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale – se recomanda
administrarea a 2-3 lingurite de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O
cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in trei reprize: dimineata, la
pranz si seara.
- Contra asteniei si a starii de slabiciune – se prepara o tinctura din 10-15
linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa.
Componentele se amesteca bine si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care
se strecoara, preparatul obtinut punandu-se in sticlute bine infundate, care se
tin la loc intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe nemancate.
- Pentru intarirea memoriei – se ia tinctura de rozmarin, preparata in acelasi
mod descris mai sus. Se ia dimineata si seara o lingurita diluata intr-un pahar
de apa, pe stomacul gol. Cura dureaza patru luni, fiind cat se poate de
salutara inceperea ei in acest sezon, cand anumite procese de degradare a
memoriei sunt accelerate.
- Contra paraliziei faciale – se tin comprese cu apa calduta, in care au fost
diluate cateva linguri (4-5 linguri la un pahar de apa) de tinctura de
rozmarin, obtinuta dupa reteta de mai sus. De fapt, aceasta tinctura diluata
este celebra apa ungureasca (initial, se facea cu rozmarin verde). Dupa unii
terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in apa ungureasca si zece
picaturi de ulei de cedru (a aparut de curand in magazinele naturiste de la
noi).
- Contra ridurilor si a ofilirii tenului – se pun cataplasme din doua linguri
de rozmarin maruntit, amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul
dvs. va capata vigoare si stralucire si va deveni invulnerabil la capriciile vremii
prin acest tratament.