Pomi fructiferi

Proprietarii de suprafete normale de teren (din punct de vedere a suprafetei) nu vor putea evita compromisele in cazul in care se hotarasc pentru infiintarea unei mici livezi.De regula acestia trebuie sa ia in calcul pomi fructiferi cu o coroana mica.
De exemplu un mar a carui coroana incepe undeva la 2 metri inaltime are tendinta sa formeze o coroana de 10-12 metri in circumferinta ceea ce pentru o gradina de dimensiuni normale este mult prea mare.Pe langa acest lucru mai trebuie luat in calcul si faptul ca pomul respectiv are nevoie de mai bine de 10 ani pana la maturitate.
In gradinile private este recomandat a se folosi pomi a caror coroana incepe la o inaltime de circa 1,2 metri sau mai avantajos, asa numitii pomi tufa care nu depasesc inaltimea de 60 cm.La acest tip de pom si coroana se reduce la o zecime din spatial normal.
De regula pomii astfel formati intra pe rod dupa doar 2 ani ( la mar), pt par sau gutui s-a constatat dupa experimente un timp necesar mai lung.Pentru soiurile de prune nu exista o diversitate ft mare de pomi pitici, acesta nefiind un dezavantaj pt aceasta specie care in mod normal se inalta pana la aproximativ 3 metri inaltime, neavand nevoie de prea mult spatiu.Este posibil ca acestia sa intre pe rod din al doilea an.
Dintre pomii ce rodesc fructe cu samburi, cel mai cautat soi este visinul.Poate fi gasit si sub forma pitica.

Pregatirea terenului
De regula, pomii fructiferi se planteaza din toamna pana in primavara.Pentru soiurile iubitoare de multa caldura (piersicul, caisul), se recomanda ca plantarea sa aiba loc primavara.
Inainte cu cateva zile de plantare se va sapa terenul la o adancime de harlet, pe o suprafata de 2 m2.In functie de natura terenului se recomanda ca brazda sapata sa ajunga si la o adancime mai mare.Prin aceasta nu numai ca se intoarce pamantul, dar se si fertilizeaza.Inainte de a fi asezat inapoi se amesteca pamantul cu ingrasamant mineral complex dar si cu ingrasamant organic, cum ar fi compost sau gunoi de grajd fermentat.
Inainte de plantare, copacii si arbustii se tin peste noapte in apa.Groapa trebuie sa fie destul de mare pentru a incapea lejer toate radacinile copacului.Cand copacii se afla la adancimea corecta se incepe reumplerea gropii cu pamant.De jur imprejurul acestuia se calca pamantul bine si apoi se uda din belsug.

Fertilizarea
Perioada optima pt feritilizarea pomilor fructiferi este primavara, cand incepe sa se topeasca zapada.Ingrasamantul sau alte combinatii de substante nutritive vor fi folosite astfel: pt fiecare pom, 50 g m2 de ingrasamant mineral sau o cantitate dubla de ingrasamant organic.
Important:
- Pomii care cresc in mijlocul peluzelor, trebuie fertilizati cu ingrasamant lichid.Astfel se vor dizolva 200 g ingrasamant mineral in 10 l apa si se va turna la radacina copacului prin crapaturile solului.
Share:

brico365

Romania cadouri

Cumpara Aloe Vera!

Unordered List

StatsCrop