Majoritatea plantelor se inmulteste prin seminte.Semintele de flori si plante decorative sunt disponibile, de regula, pe tot parcursul anului.In schimb, legumele se supun altor reguli putin mai aspre.La cele din urma trebuie dovedite calitatile de germinatie si cu precadere trebuie sa fie sortate in functie de specie, fiecare cu atuurile sale.
La plantele cu origine exotica procentajul semintelor ce reusesc sa germineze este sensibil mai mic decat al celor autohtone.
Important- Se respecta data de valabilitate inscrisa pe ambalajul semintelor.Termenul de valabilitate inscris pe ambalaj este luat in calcul doar daca se respecta conditiile de depozitare.
Rezultatele ft bune dau semintele care sunt livrate si pastrate in ambalaje etanse din punct de vedere al contactului cu aerul.In acest caz s-a observat ca umiditatea din aer nu influenteaza calitatea semintelor.
De regula semintele pot fi catalogate in: seminte calibrate si seminte protejate de o coaja care se desprinde in urma germinatiei.Semintele calibrate sunt trecute inainte de ambalare prin mai multe site astfel incat, la urma acestea au acelasi calibru putand fi folosite cu succes la insamantarile mecanizate.
Pentru a testa calitatea semintelor este recomandata efectuarea unei probe de germinatie.Aceasta proba de germinatie are un rol ft important la semintele mai vechi si se efectueaza astfel:
1.Intr-o farfurie sau o tavita din plastic se suprapun 3 straturi de hartie de bucatarie umezite
2.Deasupra se presar semintele (10 pana la 100 buc.)
3.Se acopera tavita sau farfuria cu o folie sau o sticla transparenta.Prin aceasta operatiune se pastreaza umezeala si se evita uscarea semintelor.
4.Se aseaza recipientul intr-un loc calduros cu temperatura intre 18-24 grade.
5.Se asteapta ca semintele sa germineze( de ex.castravetii au o perioada de germinare de 10 zile).
6.Se compara numarul semintelor incoltite cu numarul semintelor puse la germinat.Daca procentul semintelor germinate nu depaseste 25% din totalul semintelor pe care s-a efectuat proba, atunci nu are rost insamantarea trecandu-se la inlocuirea lotului de seminte.
La plantele cu origine exotica procentajul semintelor ce reusesc sa germineze este sensibil mai mic decat al celor autohtone.
Important- Se respecta data de valabilitate inscrisa pe ambalajul semintelor.Termenul de valabilitate inscris pe ambalaj este luat in calcul doar daca se respecta conditiile de depozitare.
Rezultatele ft bune dau semintele care sunt livrate si pastrate in ambalaje etanse din punct de vedere al contactului cu aerul.In acest caz s-a observat ca umiditatea din aer nu influenteaza calitatea semintelor.
De regula semintele pot fi catalogate in: seminte calibrate si seminte protejate de o coaja care se desprinde in urma germinatiei.Semintele calibrate sunt trecute inainte de ambalare prin mai multe site astfel incat, la urma acestea au acelasi calibru putand fi folosite cu succes la insamantarile mecanizate.
Pentru a testa calitatea semintelor este recomandata efectuarea unei probe de germinatie.Aceasta proba de germinatie are un rol ft important la semintele mai vechi si se efectueaza astfel:
1.Intr-o farfurie sau o tavita din plastic se suprapun 3 straturi de hartie de bucatarie umezite
2.Deasupra se presar semintele (10 pana la 100 buc.)
3.Se acopera tavita sau farfuria cu o folie sau o sticla transparenta.Prin aceasta operatiune se pastreaza umezeala si se evita uscarea semintelor.
4.Se aseaza recipientul intr-un loc calduros cu temperatura intre 18-24 grade.
5.Se asteapta ca semintele sa germineze( de ex.castravetii au o perioada de germinare de 10 zile).
6.Se compara numarul semintelor incoltite cu numarul semintelor puse la germinat.Daca procentul semintelor germinate nu depaseste 25% din totalul semintelor pe care s-a efectuat proba, atunci nu are rost insamantarea trecandu-se la inlocuirea lotului de seminte.