Nutriţia
minerală a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu
substanţe nutritive. Acest proces are loc la plantele talofite, prin toată
suprafaţa talului, iar la plantele cormofite, doar prin sistemul radicular şi
prin frunze. Substanţele nutritive absorbite din mediu pot fi anorganice (adică
minerale) sau organice. Plantele verzi absorb în mod predominant substanţele
minerale, din care, prin asimilaţie clorofiliană, sunt sintetizate substanţele
organice. Lor li se alătură şi bacteriile chemoautotrofe, lipsite de pigmenţi
asimilatori, dar capabile să sintetizeze substanţe organice din cele
anorganice. Toate se numesc plante autotrofe. Restul plantelor lipsite de
pigmenţii asimilatori sunt incapabile să sintetizeze substanţe organice din
cele minerale, şi de aceea, ele utilizează substanţe organice existente în
mediul lor de viaţă. Aceste plante se numesc heterotrofe. Elementele chimice,
din nutriţia plantelor cu substanţe anorganice sau cu substanţe organice, devin
elemente de constituţie ale unor substanţe care participă la structura
protoplasmei şi a pereţilor celulari. De asemenea, aceste elemente intră şi în
structura chimică a unor substanţe energetice, dintre care cele mai importante
sunt hidraţii de carbon, grăsimile şi proteinele, care prin degradare aerobă
sau anaerobă, furnizează energia necesară proceselor vitale. Proporţia
cantitativă a elementelor chimice din corpul plantelor variază, iar acestea sunt
împărţite convenţional în macroelemente, a căror cantitate variază între 0,01
şi 10% din substanţa uscată, microelemente, a căror cantitate variază între
0,00001 şi 0,001% din substanţa uscată şi ultramicroelemente, a căror cantitate
este mai mică de 0,00001 din substanţa uscată. Macroelementele sunt :C, O, H,
N, P, K, Ca, S, Mg, Na, Cl şi Si, iar microelementele sunt Fe, Mn, B, Sr, Cu,
Zn, Ba, Ti, Li, I, Br, Al, Ni, Mo, As, Pb, Va, Rb, şi altele. Când în nutriţia
plantelor lipseşte sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli
fiziologice, însoţite de încetinirea sau oprirea creşterii rădăcinii, a
tulpinii, a frunzelor, sau a fructelor.